Arjan Verhoeve is opdrachtgever riolering bij de gemeente Berkelland. Hij vertelt hoe de gemeente zorgt dat het regenwater goed wordt afgevoerd. En hoe hij daarbij rekening houdt met de verandering van het klimaat.
“Bij de inrichting van onze buitenruimte en het aanleggen van de riolering houden we zo veel mogelijk rekening met het klimaat. Aan de hand van een zogenoemde ‘stress test’ wordt berekend waar het water naartoe gaat als er een extreme regenbui valt. Daaruit ontstaat een vlekkenkaart, daarop is te zien waar (veel) water blijft staan na zo’n bui. Vervolgens gaan we in gesprek om te bepalen hoe erg het is dat het water tijdelijk blijft staan, welke risico’s zijn er en is het nodig om maatregelen te nemen? Stel dat bijvoorbeeld de hoofduitvalswegen voor hulpdiensten onder water blijven staan, dat mag natuurlijk niet gebeuren.”
“Ook werken we aan een regenwaterstructuurplan, hierin wordt een hoofdstructuur gemaakt voor het afvoeren van regenwater. Als we dan op een locatie de riolering gaan vervangen of met de weg aan het werk gaan, weten we precies welke constructie we moeten bouwen om te zorgen voor een goede afwatering.”