Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > gemeente > Berkelland > ILJITSJ IJSEBRANDS

Iljitsj IJsebrands is adviseur ruimtelijk ontwerp bij de gemeente Berkelland. Hij vertelt over klimaatverandering in zijn werk en over Berkelland Weet van Water.

“Bij de (her)inrichting van de openbare ruimte gaan we altijd op locatie kijken. Want, wat op de ene locatie werkt, werkt op een andere locatie niet. Hoe is de situatie, welke last wordt er ervaren? Als er regen valt, waar gaat het water dan heen.

Wadi de Pas in Haarlo

We gaan met bewoners in gesprek, vragen naar hun ervaringen, blijft het water bijvoorbeeld voor de drempel staan? En we hebben een hittestresskaart, die zorgt vaak voor veel bewustwording bij inwoners. Ook zien ze ineens in dat het niet verstandig is om je hele tuin te betegelen.

We nemen allerlei maatregelen om te zorgen dat het water goed de bodem in kan, maar ook dat het groen in de omgeving past bij de locatie. Zo kiezen we aan de hand van de plek welke soort plant of boom daar moet komen, in plaats van dat we de plek gaan aanpassen op de plant of boom. Als de locatie vrij droog is, kiezen we een boom die goed tegen droogte en hitte kan. We kijken goed naar ‘wat waar kan’, wat ecologisch interessant is en naar wat de buurt zelf een mooi beeld vindt.

Het helpt om inwoners te betrekken. We gaan met ze in gesprek: ‘welke last ervaar je en wat vind je juist goed, waar komt dat door, hoe kunnen we dat oplossen, kun je het ook van een andere kant bekijken’. Door mensen te betrekken en echt het gesprek aan te gaan, denken ze ook met je mee en kom je samen tot mooie oplossingen die aansluiten op de wijk en de bewoners.

Samen met het waterschap en Staring Educatie hebben we klimaatlessen gegeven op basisscholen. Zo maken we ook kinderen er meer bewust van wat water betekent in de breedste zin van het woord.”