Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > gemeente > Montferland

Montferland

Gemeente Montferland werkt samen met Waterschap Rijn en IJssel, Plavei en Stichting Steenbreek aan een klimaatbestendige gemeente. Daar hebben wij ook jou bij nodig. Weet je wat jij kan doen om jouw straat, buurt, wijk of gemeente klimaatbestendig te maken?

Heb jij al tegels gewipt?

De gemeente Montferland doet mee met het NK Tegelwippen. Het klimaat verandert rap: zomers worden droger, regenbuien heftiger. Het water moet de grond in. Dus leg niet alles vol met tegels, maar houd het groen! Op verschillende plekken in de gemeente worden tegels gewipt. Heb je hierover vragen? Stuur dan een mail naar Arnold Steenhuis van de gemeente Montferland op a.steenhuis@montferland.info. Wip jij ook tegels? Meld ze dan aan voor het NK Tegelwippen.

Subsidies in de gemeente Montferland

Tegelacties

Voor- en najaar 2023 bezoeken we vanuit Montferland Weet van Water diverse kernen. In ruil voor een tegel ontvang je een mooie tuinplant. Minder tegels zorgt voor meer bijen en vlinders, meer verkoeling op warme dagen en het regenwater kan de grond in.

Planning tegelacties

  • Zaterdag 15 april: van 10 tot 12 uur in ‘s-Heerenberg-Oost; van 13 tot 15 uur in ‘s-Heerenberg Centrum
  • Zaterdag 29 april: van 10 tot 12 uur in Zeddam; van 13 tot 15 uur in Azewijn
  • Zaterdag 13 mei: van 10 tot 12 uur in Stokkum; van 13 tot 15 uur in Beek
  • Zaterdag 3 juni: van 10 tot 12 uur in Kilder; van 13 tot 15 uur in Loerbeek
  • Zaterdag 9 september: van 10 tot 12 uur in Loil; van 13 tot 15 uur in Nieuwdijk
  • Zaterdag 23 september: van 11 tot 15 uur in Didam (waterspeelplaats Leliestraat)

Subsidie voor een regenton

Tijdelijk is het niet mogelijk subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een regenton. Gemeente Montferland werkt aan een nieuwe subsidieregeling. Daarin wordt ook de subsidie voor een regenton opgenomen. Niet alleen voor huurders van Plavei, maar voor alle inwoners. In het voorjaar van 2023 zal de nieuwe regeling van kracht worden. Nog eventjes geduld dus.

Afkoppelsubsidie

De gemeente Montferland ondersteunt inwoners die zelf de regenpijpen van hun woning afkoppelen en het regenwater in hun eigen tuin brengen. Hiervoor is een subsidieregeling.  De hoogte van deze subsidie hangt af van hoeveel dakoppervlak je afkoppelt. Kijk op de website van de gemeente voor meer informatie en het aanvraagformulier.

Bronvermelding: GAW|stichting RIONED

Klimaatatlas Montferland

Het klimaat verandert wereldwijd en dus óók in jouw omgeving. Wat gaat er dan veranderen? Het wordt natter, heter én droger! In de Klimaatatlas Montferland zie je welke klimaateffecten we in 2050 verwachten in jouw buurt als we niets doen.