In 2021 stonden grote delen van Limburg en de Eifel onder water. Afgelopen zomer was het opnieuw heel erg droog en warm. We hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Doetinchem wil zich beter aanpassen aan het veranderende klimaat. Klimaatadaptatie, heet dat. Dit ga jij daarvan merken.
Woon je in Dichteren of Wehl, of winkel je wel eens in De Bongerd op De Huet? Het Konrad Adenauerplein in Dichteren, het Kerkplein in Wehl en het winkelcentrum De Bongerd krijgen een metamorfose. De gemeente Doetinchem zorgt voor meer schaduw door meer groen en bomen. Dat is koeler in de zomer. Door tegels te vervangen door bomen en planten kan ook overvloedig regenwater weg. Zo hebben we minder kans op natte voeten.
Waterrobuust in 2050
Wat gaan we doen?
- We houden vanaf nu rekening met het veranderende klimaat en gaan klimaatmaatregelen als vanzelfsprekend meenemen bij lopende en nieuwe bouwprojecten.
- De gemeente wil de bewustwording en het kennisniveau bij iedereen verhogen en klimaatadaptatie vanzelfsprekend maken.
- Er is ook nog onderzoek nodig. We moeten nog beter in kaart brengen waar we de grootste problemen van bijvoorbeeld wateroverlast en hitte(stress) kunnen verwachten.
Het uiteindelijke doel: een klimaatbestendig en waterrobuust Doetinchem in 2050.
Meer informatie
In de Klimaatatlas Doetinchem zie je wat de effecten van klimaatverandering in jouw eigen straat zijn.
De gemeente heeft alle plannen voor 2022-2026 vastgelegd in de Uitvoeringsagenda Klimaatdaptatie. Hierin staan concrete acties voor de komende vijf jaar. Wil je deze agenda ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente.