Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Nieuws en media > Educatieve grondwaterpeilbuis Lichtenvoorde onthuld

Educatieve grondwaterpeilbuis Lichtenvoorde onthuld

Op donderdag 13 juli onthulden wethouder Bart Porskamp en waterschapbestuurder Peter Schrijver samen met buurtkinderen in het Remisepark in Lichtenvoorde een educatieve grondwaterpeilbuis. De grondwaterpeilbuis laat zien hoeveel water er in dit gebied onder de grond zit.

Klimaatpark

Het Remisepark is het afgelopen jaar langzaam een klimaatpark geworden. Overtollig regenwater uit de hele buurt gaat niet meer het riool in, maar wordt opgevangen in de wadi’s van het park. Zo krijgt het water de kans om in de grond te trekken. Dat is goed voor de grondwaterstand, maar ook voor de natuur en inwoners. Het park is samen met buurtbewoners tot stand gekomen. De buurt hielp mee bij het ontwerp, de aanleg en nu ook bij het onderhoud. Naast het vasthouden van water, meer soortenrijkdom (biodiversiteit), duurzaamheid en aandacht voor cultuurhistorie is het park een prima plek voor buurtbewoners om elkaar te ontmoeten.

Anders omgaan met water

In de oudere wijken belandt schoon regenwater binnen de bebouwde kom vaak in een gemengd riool. Waarna het wordt schoongemaakt in een zuivering en wordt afgevoerd naar de grote rivieren. Dat is zonde, want de Achterhoek, maar ook Lichtenvoorde, kampt al jaren met zeer droge zomers. Daarnaast hebben we soms te maken met grote hoeveelheden regenwater. Samen met inwoners en bedrijven wil de gemeente Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel op zoek naar manieren om water langer vast te houden en toch droge voeten te houden bij veel regen. Het initiatief van het Remisepark is hier een prachtig voorbeeld van.

Hoe dan?

Wil je weten hoe jij anders met water kunt omgaan: je tuin vergroenen, afkoppelen en meer vlinders en bijen? Bekijk dan onze tips op onze website.

De Educatieve Grondwatermeter is een ontwerp van beeldend kunstenaar Martin Borchert en wordt in licentie geproduceerd door Antea Group.