Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Nieuws en media > Een enthousiaste ambassadeur: Baarte de Rooy van de gemeente Lochem

Een enthousiaste ambassadeur: Baarte de Rooy van de gemeente Lochem

Baarte de Rooy is senior adviseur Openbare ruimte en Bewonersparticipatie voor de gemeente Lochem. Al een paar jaar werkt Baarte binnen de gemeente Lochem met Weet van Water. Daarnaast zet hij zich in om Weet van Water meer op de kaart te zetten bij de Achterhoekse en Liemerse gemeenten.

Baarte: “Weet van Water geeft ons een handvat om met bewoners het gesprek aan te gaan over klimaatadaptatie en schoon water. En hen te stimuleren zelf in actie te komen. Als gemeente maken we hier graag gebruik van. Zo hebben we de krantenpagina’s omarmd, met per seizoen een specifiek thema. Die zijn kant-en-klaar en gekoppeld aan berichten op social media, super handig! Ook hebben we recent nog mooie acties gedaan. We haakten aan bij de SRV wagen van het Gelders Genootschap ‘Een nieuwe tijd!’; we hadden een actie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’ samen met het waterschap, woningbouwcorporatie Viverion, Circulus Berkel en Stichting Welzijn Lochem én we deden een regentonactie. Allemaal onder de vlag van Weet van Water en in samenwerking met het waterschap en andere partijen.“

In 2022 willen we samen met het waterschap Weet van Water-lessen geven op een aantal basisscholen. Dan kunnen kinderen horen en heel tastbaar zien en voelen, wat er allemaal gebeurt met ons klimaat en hoe we er ook heel eenvoudig iets positiefs van kunnen maken.”
Baarte merkt dat inwoners aanslaan op Weet van Water. “Ze bellen bijvoorbeeld met vragen over het afkoppelen van regenwater of over het vergroenen van hun tuin en hoe ze dat het beste kunnen doen. Nu kun je ze heel praktisch wat bieden door ze op de ideeën, voorbeelden en filmpjes te attenderen op www.weetvanwater.nl. Dat vinden mensen prettig. ”
De inzet en het enthousiasme van Baarte blijven niet beperkt binnen de gemeente Lochem. Voor de Droogte Aanpak Achterhoek denkt hij mee over hoe we de inwonersbewust kunnen maken van het kwetsbare gebied waarin ze wonen. Het lijntje met Weet van Water was natuurlijk snel gelegd.

“Weet van Water kan een voertuig zijn om de droogteproblematiek tussen de oren van de bewoners te krijgen. Het zou mooi zijn als alle gemeenten het voertuig goed gebruiken. Want Weet van Water is sterker als we allemaal meedoen”.
Veel gemeenten zijn al volop aan de slag met Weet van Water, bij anderen moet het nog meer van de grond komen. “Dat komt vooral doordat niet iedereen binnen de organisatie Weet van Water kent. Daarom ga ik begin 2022 samen met de communicatieadviseurs van het waterschap op de koffie bij gemeenten. We gaan in gesprek met de mensen die gaan over communicatie, riolering, water, groen, wegen, klimaat en ruimtelijk ordening. We maken kennis, delen informatie over Weet van Water en sparren samen over mogelijkheden.“
En dan? Lachend: “Ik ga er vanuit dat alle gemeentecollega’s dan net zo enthousiast worden als ik en dat we overal in de regio mooie Weet van Water acties gaan zien!”