Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Nieuws en media > Gemeente Lochem start NK Tegelwippen bij winnaar Saskia in de tuin

Gemeente Lochem start NK Tegelwippen bij winnaar Saskia in de tuin

Gemeente Lochem start het NK Tegelwippen 2023 in de tuin van Saskia Pietersen-Leerkes, winnaar van het NK Tegelwippen 2022. Wethouder Lex de Goede van de gemeente Lochem en heemraad Floor Wissing-Kunst van Waterschap Rijn en IJssel trappen vanuit ‘Lochem Weet van Water’ samen af en vragen hiermee aandacht voor het onttegelen van tuinen.

Strijd tegen steen

Wethouder Lex de Goede: “Het klimaat verandert, dat merken we elke dag. Willen we grote stappen zetten, dan moet iedereen in actie komen, overheid én inwoners. Iedereen kan een steentje bijdragen door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen. Door ons aan te melden voor het NK Tegelwippen gaan we actief de strijd aan met verstening en dagen we ook inwoners uit tegels te wippen. We staan hier in de voortuin van Saskia en kijk eens wat zij hier heeft bereikt, fantastisch!”

Heemraad Floor Wissing-Kunst, wethouder Lex de Goede en Saskia Pietersen-Leerkes wippen tegels

Saskia zet de toon

Saskia Pietersen-Leerkes kocht in 2019 samen met haar man Raymond Pietersen de voormalige drogisterij in Eefde. Met het onttegelen van 13 parkeerplaatsen kwamen 1100 tegels vrij. Hiermee won ze in 2022 het tegelwippen in de gemeente Lochem. Ze is blij met haar nieuwe voortuin: “Het is stukken minder warm door al die planten én we zijn af van het wildparkeren. Tuinieren is voor mij geen ‘moetje’ maar pure ontspanning.” Tip van Saskia: “Zet genoeg planten in je tuin. Dan krijgt onkruid weinig kans.” Saskia krijgt enorm veel positieve reacties op haar nieuwe voortuin. Afgelopen week belde er zelfs iemand aan om te vragen hoe ze haar tuin had aangepakt. Kortom, Saskia zet de toon. Weet van Water en de gemeente dagen andere inwoners uit haar voorbeeld te volgen en hun tuin te vergroenen. Beide bestuurders wipten alvast enkele tegels in de achtertuin van Saskia, want die gaat de komende tijd op de schop.

NK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 is het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin. Doel is het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Zo wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier!

Zetje in de rug

Heemraad Floor Wissing-Kunst: “Het klimaat verandert rap, dat merken we heel duidelijk in ons gebied. Zomers worden droger, regenbuien heftiger. Het water moet de grond in. Dus leg niet alles vol met tegels, maar houd het groen. Het NK Tegelwippen en andere klimaatacties helpen mensen zich daarvan bewust te worden. Dit jaar organiseren we met andere partijen de klimaatdagen bij Intratuin Lochem op 6 en 27 mei en acties waarbij inwoners een tegel voor een tuinplant kunnen ruilen.”