Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Nieuws en media > Gewipte tegels maken plaats voor groen

Gewipte tegels maken plaats voor groen

Vandaag was het zover. Na de bloemzaadjes is vandaag het plantvak in ‘s-Heerenberg Oost ingeplant met nieuwe vaste planten.

Op 15 april 2023 trapten we het eerste officiële Tegelwip-seizoen in Montferland af in ’s-Heerenberg Oost. Onder de vlag ‘Montferland Weet van Water’ willen gemeente Montferland, Waterschap Rijn en IJssel, Plavei en Stichting Steenbreek aandacht voor groen. Minder tegels zorgt voor meer bijen en vlinders, meer verkoeling op warme dagen en het regenwater kan de grond in.

Nieuwe planten voor meer vogels en insecten

Na een moeilijke start door de droge zomer zijn de bloemzaadjes in de tweede helft van het seizoen toch nog aangeslagen. Bijen en insecten hebben hier het afgelopen seizoen van kunnen profiteren. Het plantvak is inmiddels voorzien van goede plantgrond en vandaag is het plantvak ingeplant met nieuwe vaste planten. Deze planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze trekken door hun bloemen en vruchten vogels, bijen, hommels en andere vliegende insecten aan. Een mooi resultaat en een stap in de goede richting!

Samen aan de slag

Wethouder Ingrid Wolsing stak 15 april samen met bestuurders van Waterschap Rijn en IJssel, woningstichting Plavei en Stichting Steenbreek en studenten van Hogeschaal Larenstein de handen uit de mouwen aan de Ganzenpeppel in ’s-Heerenberg. Zij verwijderden hier de overbodige tegels en zaaiden tijdelijk bloemenmengsel in.

Arjan ter Bogt (Plavei), Antoinet Looman (Waterschap Rijn en IJssel), Henk Jense (Stichting Steenbreek) en Ingrid Wolsing (gemeente Monferland)

Ben je nou helemaal betegeld?!

Ook in 2024 organiseert Montferland Weet van Water weer tegelwipacties ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’. Doe mee en vervang je tuintegels ook voor groen. De gemeente stimuleert dit vanaf komend voorjaar ook met een nieuwe subsidieregeling. Wil je meer weten en ben je alvast op zoek naar tuintips? Kijk dan op onze website. Op de pagina van de gemeente Montferland geven we binnenkort meer informatie over de tegelwipacties.