De gemeente Lochem is één van de gemeenten die meedoen aan het NK tegelwippen. In totaal doen er zo’n 60 mee. Zo zetten balkonbezitters en tuineigenaren in heel Nederland een stapje naar een omgeving die beter bestand is tegen klimaatverandering en die biodiverser is. Welke tegel kan er bij jou wel uit?
Het is belangrijk om regenwater op te slaan in de grond. Minder tegels is hierbij een eenvoudige stap. En niet alleen daarvoor. Je kunt zo ook genieten van een extra bloem of plant. En van kleine dieren en insecten die onderweg zijn naar eten of een fijne schuilplaats.
Goede start
Een bewoner uit Epse tipte de gemeente over het NK Tegelwippen. Zij wipte een groot aantal tegels uit haar tuin en daarmee maakten we meteen een goede start. Onze gemeente staat nu bijna bovenaan de ranglijst! Ze zegt: “Mijn motivatie om mee te doen zit in de kleine moeite die het kost om verbetering te zien. Ik heb de afgelopen maanden al honderden tegels verwijderd en er muurtjes van gestapeld. Daarvoor in de plaats heb ik planten gepoot en gezaaid en nu zie ik al verandering in de verschillende vogels en insecten die de tuin bezoeken. Je moet tegenwoordig steeds meer op zoek naar natuur. Mensen kiezen voor een strak gazon en verharding in plaats van een groene tuin met diversiteit. Maar het is zoveel beter om te kiezen voor een groene tuin, en bladeren bijvoorbeeld te laten liggen in de winter, minder vaak gras te maaien, niet te schoffelen. Zo behoud je voedingsstoffen voor het volgende seizoen en schuilplekken voor kleine dieren. Ik hou van de natuur en mijn tuin, dus draag graag mijn steentje bij. Tussen het thuiswerken door een portie tegels rapen. Goed voor je geest en je conditie.”
Tot 30 september 2021
Alle gewipte tegels in de periode van 30 maart tot en met 30 september 2021 tellen mee voor het NK Tegelwippen. Jouw gewipte tegels doorgeven? Of meer weten over het NK tegelwippen? Je leest het op www.nk-tegelwippen.nl.