Op initiatief van de gemeente Berkelland en het Waterschap Rijn IJssel is aan alle basisscholen aangeboden om klimaatlessen te laten verzorgen in de verschillende groepen. Deze lessen worden verzorgd door Staring Educatie. Inmiddels hebben al verschillende scholen met de groepen van onderbouw, middenbouw en bovenbouw deelgenomen. Op 12 oktober werden klimaatlessen gegeven op de dr. Ariënsschool in Neede.
WARME, HETE ZOMERS, FLINKE STORTBUIEN EN ZACHTE WINTERS
De leerlingen bespreken vooraf met de eigen leerkracht zaken rond opwarming van de aarde, waterkringloop, waterzuivering, opvangen regenwater en tippen de klimaatverandering aan. Warme, hete zomers, flinke stortbuien en zachte winters. Veel kinderen kunnen uit eigen ervaring vertellen over straten die blank staan, kelders die ondergelopen zijn of gewassen die verbranden.
WERKEN AAN DE KLIMAATTAFEL
Tijdens de actieve praktijkles gaan de kinderen aan de klimaattafel werken, een eigen miniwaterzuivering maken en een bloembommetjes maken. Bij de klimaattafel, een maquette van een dorp met landelijk gebied, ontdekken ze hoe om te gaan met de hoosbuien. Door asfalt en tegels te vervangen, regentonnen te plaatsen en bijvoorbeeld wadi’s aan te leggen kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. Als we het schone regenwater vasthouden zorgt het niet voor overbelasting van het riool. En het opgevangen regenwater kan aan de tuinplanten gegeven worden. Of in het waterpistool op een hete dag. Zo hoeft kostbaar drinkwater niet gebruikt te worden. Bij de rioolwaterzuivering hebben ze er baat bij als we zo handelen. Met de gemaakte bloembommetjes zorgen we samen voor een fleurige groene omgeving.
GROEIPAPIER OM STOEPTEGEL TE VERVANGEN DOOR BLOEIENDE PLANTEN
Aan het eind van de les krijgen alle kinderen een groeipapier ter grootte van een stoeptegel cadeau. Hiermee kunnen ze in het voorjaar een stukje beton vervangen door bloeiende planten. Meteen helpen ze mee om voedsel voor bijen en vlinders te laten groeien.