Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Nieuws en media > Start campagne ‘Hier begint de zee’

Start campagne ‘Hier begint de zee’

Inwoners in de Achterhoek en Liemers bewuster van schoon water

Niet iedereen beseft dat de zee op straat begint. Of in je eigen huis. Het afvalwater dat je door de wc of gootsteen spoelt komt via het riool, de waterzuivering en de rivier, in de zee terecht. Ook het afval dat op straat ligt, komt vaak via putten in het riool. Zo komt een groot deel van het afval uiteindelijk terecht in de zee. Het is heel makkelijk om dit te voorkomen: Gooi afval weg op de juiste plek. Om hier aandacht voor te vragen, start op woensdag 2 februari de campagne ‘Hier begint de zee’ in verschillende gemeenten in de Achterhoek en de Liemers. Waterschap Rijn en IJssel en de deelnemende gemeenten willen hiermee inwoners bewuster maken van afval en schoon water.

Waterschapbestuurder Antoinet Looman en burgemeester van gemeente Berkelland Joost van Oostrum startten de campagne door het logo ‘Hier begint de zee’ bij een straatput te spuiten met biologisch afbreekbare verf. De campagne zal via putdeksels, maar ook via website en sociale media zichtbaar zijn in steden, dorpen, woonwijken en basisscholen in het hele gebied.

Belang van schoon water
Schoon water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. We maken er de hele dag gebruik van, maar toch is schoon water niet vanzelfsprekend. Waterschap Rijn en IJssel en alle gemeenten werken er hard aan om de kwaliteit van het water in de sloten, rivieren, meren en beken te verbeteren. Er heeft zich de afgelopen decennia veel verbeterd, maar we zijn er nog niet. In de zomer ontstaan nog altijd dekens van groene algen in de beken en in het zwemwater. Ook belanden er nog steeds medicijnen, microplastics en andere milieuvreemde stoffen in ons water, die daar niet thuishoren. Deze stoffen vormen een risico voor de natuur, maar mogelijk ook voor de volksgezondheid.

Het waterschap probeert vervuiling te voorkomen en haalt veel vervuilende stoffen uit het water via de rioolwaterzuiveringen. Zuiveringen kunnen echter niet alle stoffen eruit halen. De hulp van inwoners is hard nodig. En bijdragen aan schoon water is makkelijk. Door bijvoorbeeld geen medicijnresten door de wc te spoelen, maar naar de apotheek te brengen. Of door biologische in plaats van chemische middelen te gebruiken bij het schoonmaken van je huis. Of door geen afval langs de sloot te laten slingeren. Meer tips zijn te vinden op www.weetvanwater.nl/hierbegintdezee.

Deelnemende gemeenten
Veel gemeenten in de Achterhoek en Liemers doen mee met deze campagne en delen de boodschap #hierbegintdezee. Deelnemende gemeenten zijn: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Lochem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek, Rheden, Westervoort, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen.