Regenwater is schoon en gratis. Zonde om dat in het riool te laten lopen. Met een regenton spaar je water dat je op droge dagen kunt gebruiken voor de planten in je tuin. Zo verbruik je minder kraanwater en staat je tuin er prachtig bij in de zomer. Planten zijn er ook gek op want leidingwater is vaak hard door kalk en daar houden ze niet van.
Tien tips voor aanleg & gebruik van een regenton
- Regentonnen zijn er in alle soorten, maten en prijzen. De grootte die je nodig hebt, hangt af van de oppervlakte van je tuin of balkon. Laat je adviseren door de verkoper over keuze en aansluiting.
- Kies de beste plek: in de schaduw en vlak bij de planten die je water wilt geven. Zo houd je het water koel en schoon en hoef je niet ver te lopen met een zware gieter.
- Zet de regenton op een stevige en vlakke ondergrond. Een volle ton weegt veel en zou anders verzakken of omvallen.
- Zet de ton op een verhoging zodat je een emmer of gieter onder de kraan kunt plaatsen.
- Sluit de ton op de regenpijp aan met een ‘vulautomaat’. Dit is een dubbelwandig pijpje waardoor het water in de ton loopt en terug kan lopen in de regenpijp als de ton vol is. Een alternatief is een overloop naar je tuin in plaats van naar het riool.
- Plaats een bladvanger in de regenpijp zodat de ton niet verstopt raakt of het water vuil wordt.
- Kies voor een gesloten ton of plaats een deksel. Hiermee voorkom je overlast door muggen.
- Is er vorst in aantocht? Laat de ton dan leeglopen zodat deze niet bevriest en barst.
- Woon je in een huurwoning? Vraag de verhuurder om toestemming voor het plaatsen van een ton en spreek af wat je moet doen als je gaat verhuizen.
- Check of jouw gemeente een afkoppelsubsidie aanbiedt.