Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > 5 stappen naar een groen-blauwe inrichting van je bedrijventerrein

5 stappen naar een groen-blauwe inrichting van je bedrijventerrein

Hoe pak je het vergroenen of verblauwen van je bedrijventerrein nu eigenlijk aan? Stichting Steenbreek beschrijft vijf stappen op weg naar een groen-blauwe inrichting.

Partijen inventariseren

Inventariseer welke partijen bij het proces betrokken zijn. Denk daarbij aan de gemeente, het waterschap, de provincie, pandeigenaren, ondernemers, financiers, verzekeraars, ondernemersvereniging en het parkbeheer. En als je weet wie betrokken is, zoek je uit wat ieders wensen en ambities zijn. Zoek daarbij koplopers of ambassadeurs die andere ondernemers kunnen inspireren en over de streep trekken.

Kennis verzamelen

Maak overzichtelijk wat de problemen zijn en wat de noodzaak is om tot een groen-blauwe inrichting te komen. Welke opgaven spelen er bijvoorbeeld rondom klimaatadaptatie, het verhogen van biodiversiteit en is er een klimaatatlas beschikbaar? Kijk ook naar kennis die al beschikbar is en leer van bedrijventerreinen die al verder zijn.

Voer gesprekken

Voer gesprekken tussen de diverse betrokken partijen om een plan van aanpak te kunnen maken en de afspraken vast te leggen. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn voor subsidies, stimuleringsregelingen en kortingen.

Plan van aanpak

Maak een uitvoeringsagenda waarin de afspraken worden vastgelegd. Maak onderscheid tussen snelle oplossingen en oplossingen voor de middellange en lange termijn. Denk groot, begin klein.

Uitvoering

Blijf tijdens de uitvoering in de gaten houden hoe het ermee staat, blijf met elkaar in gesprek en houd de ontwikkelingen goed in de gaten.

 

 

 

Winst voor alle partijen

Het volledige boekje over Groene Gezonde Bedrijventerrein van Stichting Steenbreek vind je hier. Of vraag een gedrukt exemplaar aan via info@steenbreek.nl

Winst voor overheden

Een groen-blauwe inrichting van je bedrijventerrein ontlast het riool; verbetert de wateropvang, bodemkwaliteit, waterkwaliteit en luchtkwaliteit en het zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

Winst voor ondernemers

Een groen-blauwe inrichting van je bedrijventerrein zorgt voor geluidsreductie; energiebesparing; een gezonder werk- en leefklimaat én meer lichaamsbeweging voor je medewerkers en je onroerend goed stijgt in waarde.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud