Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Gooi overgebleven verf op de juiste manier weg

Gooi overgebleven verf op de juiste manier weg

Heb jij net je huis geverfd? Of heb jij die ene oude tafel opgeknapt en in de verf gezet? Vaak hou je verf over na dit soort klusjes. En waar moet je nou met dit overgebleven verf naar toe? Er zijn verschillende oplossingen.

Lever het in bij een KCA-punt

Is de verf nog vloeibaar? Lever het dan in bij een KCA-punt bij jou in de buurt. KCA-punten bevinden zich in de milieustraat of bij het afvalscheidingsstation van je gemeente. KCA betekent ‘klein chemisch afval’. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten gevaarlijk afval. Sommige stoffen kunnen worden hergebruikt. Het is dus van belang dat je het gescheiden inlevert. De stoffen die niet gebruikt kunnen worden voor recycling worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort. Hierdoor kunnen ze geen schade meer toebrengen aan het milieu. Wanneer je verf niet gescheiden inlevert en het bij het restafval belandt kan het onder andere de bodem of het grondwater vervuilen. Dit wil je toch niet? Lever het dus altijd op de juiste manier in.

Verfpot leeg of opgedroogd?

Zit er nog maar een klein laagje verf in de pot? Laat het dan opdrogen. Wanneer de verfpot leeg of opgedroogd is kan je het namelijk gewoon bij het restafval gooien.

Bewaren

Je kan verf natuurlijk ook gewoon bewaren. Als je de verf onder de juiste omstandigheden bewaart, kan verf op latexbasis nog wel 10 jaar goed blijven. Verf op oliebasis kan zelfs 15 jaar goed blijven. Dus heb jij over een paar jaar nog een leuk klusje waarbij je verf nodig hebt? Bewaar je verf dan!

En zo maak je je kwasten schoon

Spoel verf en chemische schoonmaakmiddelen nooit door de gootsteen, dit is zeer schadelijk voor het milieu. Maar wat dan wel? Is je verfklus klaar voor vandaag? Schraap zoveel mogelijk verf van je kwast of verfroller. Veeg de verf af langs de rand van het verfblik.

Ga je de komende dagen verder met je verfklus? Wikkel de kwast of verfroller dan in aluminiumfolie of bewaar deze in een luchtdichte plastic zak. Wil je je verfgereedschap later weer gebruiken? Maak je kwasten en verfrollers dan als volgt schoon:

  • Bij verf op terpentinebasis: giet een laagje in een pot. Druk de kwast of verfroller tegen de zijkanten, zodat het schoonmaakproduct goed in de haren of vacht trekt. Laat twee uur weken, maak droog met een schone doek en bewaar op een droge plek.
  • Bij verf op waterbasis: week je kwast of verfroller twee uur in warm water. Droog daarna met een schone doek en bewaar ook deze kwasten en verfrollers op een droge plek.
  • Bij olie: maak je kwast of verfroller schoon met terpentine. Terpentine is slecht voor het milieu, dus spoel de kwasten met terpentine om in een glazen potje. Droog daarna met een schone doek en laat de kwasten indrogen.
  • Ook een slimme oplossing: Store and Go. Dit is een gelsysteem waarin je je kwasten bewaart in een natuurlijke watergedragen gel die voorkomt dat je kwasten hard worden.
  • Doeken kun je het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval (KCA-depot). Gooi deze nooit als een prop weg, want daardoor kan broei en eventueel zelfontbranding ontstaan.
  • Wat doe je met de gebruikte terpentine in een potje: na een paar weken zakken de verfresten naar de bodem en blijft er een schone oplossing over. Dit kun je weer gebruiken. Spoel chemische schoonmaakmiddelen nooit door de gootsteen. Gebruik je het niet meer? Breng het dan naar het KCA-depot in jouw gemeente.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud