Heb jij net je huis geverfd? Of heb jij die ene oude tafel opgeknapt en in de verf gezet? Vaak hou je verf over na dit soort klusjes. En waar moet je nou met dit overgebleven verf naar toe? Er zijn verschillende oplossingen.
Lever het in bij een KCA-punt
Is de verf nog vloeibaar? Lever het dan in bij een KCA-punt bij jou in de buurt. KCA-punten bevinden zich in de milieustraat of bij het afvalscheidingsstation van je gemeente. KCA betekent ‘klein chemisch afval’. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten gevaarlijk afval. Sommige stoffen kunnen worden hergebruikt. Het is dus van belang dat je het gescheiden inlevert. De stoffen die niet gebruikt kunnen worden voor recycling worden onder speciale omstandigheden verbrand of gestort. Hierdoor kunnen ze geen schade meer toebrengen aan het milieu. Wanneer je verf niet gescheiden inlevert en het bij het restafval belandt kan het onder andere de bodem of het grondwater vervuilen. Dit wil je toch niet? Lever het dus altijd op de juiste manier in.
Verfpot leeg of opgedroogd?
Zit er nog maar een klein laagje verf in de pot? Laat het dan opdrogen. Wanneer de verfpot leeg of opgedroogd is kan je het namelijk gewoon bij het restafval gooien.
Bewaren
Je kan verf natuurlijk ook gewoon bewaren. Als je de verf onder de juiste omstandigheden bewaart, kan verf op latexbasis nog wel 10 jaar goed blijven. Verf op oliebasis kan zelfs 15 jaar goed blijven. Dus heb jij over een paar jaar nog een leuk klusje waarbij je verf nodig hebt? Bewaar je verf dan!