Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Koppel je regenpijp af

Koppel je regenpijp af

Ben jij al afgekoppeld? Door je regenpijp af te koppelen van het riool, draag je bij aan een beter klimaat. Schoon regenwater hoeft niet naar het riool om schoongemaakt te worden, maar kun je gebruiken in je tuin.

REGENSCHUTTING

Een regenschutting is ook een mogelijkheid. Met een regenschutting vang je nog meer water op. Met dat water kun je bijvoorbeeld je tuin sproeien. Een regenschutting plaats je gewoon zoals een normale schutting. In de schutting is ruimte voor honderden liters water. Handig! Dus waarom eigenlijk niet?

Meer weten over het afkoppelen van je regenwater? Bekijk de video van Kevin hieronder of lees zijn klimaatverhaal hier.

9 Afkoppeltips

  1. Maak eerst een goed plan. Kijk hoe de waterafvoeren van je woning nu lopen en wat je precies wilt. Check of jouw gemeente afkoppelsubsidie verleent.
  2. Afkoppelen kan alleen in gebieden waar water de grond in kan lopen. Denk aan een goed doorlatende bodem zoals zandgrond en gebieden met een lage grondwaterstand. Soms heeft de gemeente de straat al afgekoppeld en kun je het water de straat op laten lopen of naar een wadi.
  3. Graaf je regenpijp rondom vrij, zaag deze door en plaats een dekseltje op de pijp die de grond in loopt. Zo nodig kun je de regenpijp hier in de toekomst weer op aansluiten. Het dekseltje voorkomt verstopping.
  4. Plaats een bocht met een haakse hoek op de regenpijp die langs de muur naar beneden loopt en zorg dat de bocht net niet de grond raakt. Leg er eventueel een tegel onder om uitspoeling van de grond te voorkomen.
  5. Het water moet van de muur afstromen zodat er geen vocht in de muur trekt. Voorkom ook dat het water naar de buren stroomt.
  6. Laat het water uitlopen op je grasveld of in de plantenborder. Je kunt je tuin ook wat hol aanleggen, zodat er meer water de grond in kan. Eventueel kun je je tuin wat hol aanleggen zodat bij een bui al het water zich kan verzamelen en de tijd heeft om de grond in te zakken.
  7. Eventueel kun je zinkputten, infiltratiekratten of drainagebuizen ingraven zodat je meer en sneller water kwijtraakt. Er bestaan ook reservoirs waar je het water later uit kunt pompen. Bijvoorbeeld om je toilet door te spoelen.
  8. Met water kun je leuke dingen doen: leg eens een waterspeelplek aan of sluit een waterspuwer aan op je regenpijp.
  9. Woon je in een huurwoning? Vraag dan de verhuurder om toestemming voor het afkoppelen van je regenpijp en spreek af wat je moet doen als je gaat verhuizen.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud