Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Leg een moestuin aan

Leg een moestuin aan

Een moestuin aanleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Het enige wat je nodig hebt is een plek in de tuin waar de zon kan komen. Koop grond, plant groenten, fruit of kruiden en zie het door de maanden heen groeien! Een goed boek kan je helpen, want je moet goed in de gaten houden welke groenten naast elkaar kunnen staan. Met een beetje efficiënte planning eet je een groot gedeelte van het jaar uit de tuin.

Wat heb je nodig?

Als je de zonnige plek in je tuin hebt uitgekozen kun je na gaan denken over de inrichting van je moestuin. Wat wil je gaan verbouwen? Je kunt denken aan kruiden, groenten, fruitzaden of planten. Het is wel zo handig om wat tuingereedschap aan te schaffen, zoals een schop, gieter, schoffel en tuinhandschoenen.

Hoe helpt een moestuin het klimaat?

Direct helpt een moestuin doordat je tuin een stukje groener is. Voor de enthousiastelingen die het hele jaar uit eigen tuin eten (let op: daar heb je wel flink de ruimte voor nodig) zorgt een moestuin voor minder vervuiling. Minder transport van en naar de supermarkt. Groenten en fruit uit de supermarkt worden vaak verpakt. Ook voor het transport is verpakkingsmateriaal nodig om de groenten onbeschadigd in de supermarkt te krijgen.

AAN DE SLAG

Spit de aarde goed om en verwijder zoveel mogelijk onkruid. Bedek de bovenste tien centimeter van de tuin met grond. Nu kun je de planten, zaden en bollen op de juiste plaatsen planten. Vergeet niet je moestuin te onderhouden: haal het onkruid weg en gebruik geen giftige bestrijdingsmiddelen. Eet smakelijk!

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud