Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Maak een geveltuin

Maak een geveltuin

Een geveltuin zorgt voor (extra) groen in de straat. Je wipt een paar tegels aan je voorgevel eruit, haalt het zand weg en plant groen. Leuk voor het aanzicht en goed voor het milieu! In de meeste gemeentes mag dit, zonder vergunning aan te vragen of melding te maken.

Hoe maak je een geveltuin?

Er zijn een paar regels aan verbonden, zo mag je vaak niet meer dan anderhalve tegel verwijderen en moet je anderhalve meter overhouden tot de rand van de stoep (vanaf de geveltuin gerekend). Neem contact op met je gemeente, vaak kun je zelfs subsidie krijgen! Ook is het goed om na te denken over wat voor een soort planten je wilt; komen ze wel in de zon of is het beter om planten te kiezen die in de schaduw groeien? En zie je het zitten om ze vaak water te geven of ga je liever voor planten die ook in droge toestand kunnen groeien.

AAN DE SLAG

Maak eerst een plan! Denk goed na over welke planten je waar wilt hebben. Vraag in de buurt: misschien willen er wel meer mensen meedoen. Verwijder de tegels en verwijder het zand onder de tegels. Breng dat naar de vuilstort. Vul vervolgens de overgebleven ruimte met aarde. Je kunt eventueel nog een border maken van hout of steen. Dan kun je beginnen met planten! Let op: per gemeente zijn er verschillende regels en subsidies beschikbaar, informeer dus eerst goed bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud