Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Leg een vijver aan

Leg een vijver aan

Een zonnige dag, een stoel in de tuin en dan genieten van het zachte geluid op de achtergond. Een vijver maakt de sfeer in de tuin. Het is ook nog eens goed voor het milieu, want met het aanleggen van een vijver zorg je voor een plek waar bijvoorbeeld insecten en kikkers zich thuis voelen.

Soorten vijvers

Niet elke vijver is hetzelfde. Zo heb je vijvers die bedoeld zijn voor vissen, maar je hebt ook vijvers die puur bedoeld zijn voor planten (tuinvijver of natuurvijver). En die soort is eigenlijk het beste voor het klimaat. Het zorgt er namelijk voor dat kikkers en insecten er kunnen leven.

5 tips voor het aanleggen van je vijver

  1. Zorg dat dieren er in en uit kunnen. Dat kan met schuin aflopende randen. Heb je al opstaande randen? Maak dan een brug naar het land, met bijvoorbeeld een mooie eikenhouten tak half in het water. Zo voorkom je dat een egel of jong vogeltje verdrinkt.
  2. Zuurstofplanten houden het water helder. Denk daarbij aan fonteinkruid, waterpest of aarvederkruid. Met veel planten is een pomp zelfs niet nodig.
  3. Zorg ook voor oeverbeplanting. Zo is er ook voor insecten en andere beestjes altijd wat te halen. Maak deze beplanting lekker divers, met planten die verschillende bloeitijden kennen. Dan heb je altijd iets bloeiends om naar te kijken, en hebben de beestjes altijd iets te snoepen. Gele lis en snoekkruid zijn bijvoorbeeld mooie en goede planten.
  4. Zoek een goede plek voor je vijver. Kies voor een plek met minstens zes uur zon per dag. Niet te dicht bij bomen, vanwege vallend blad. En kies een mooie prominente plek, liefst zichtbaar vanuit huis. Dan heb je ook in de winter plezier van je vijver.
  5. Sluit je vijver aan op een wadi als dat kan. Dan sla je regenwater op dat je in droge tijden kunt gebruiken voor je tuin.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud