Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Maak een wadi

Maak een wadi

Een wadi? Dat is toch een rivierdal in de woestijn? Dat niet alleen! Tegenwoordig worden wadi’s steeds vaker in (achter-)tuinen en groene stedelijke gebieden aangelegd om regenwater op te vangen. Je zou het heel eenvoudig kunnen omschrijven als een laagte in het groen. Het regenwater kan er na een flinke bui in de grond zakken en is een soort tijdelijke vijver. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte. Als het regent, stroomt het water naar de wadi, daarna zakt het water langzaam in de bodem weg. Bij zon is een wadi droog. Dus als het regent vult de wadi zich even met water tot een tijdelijke vijver, daarna zakt het water langzaam in de bodem weg.

Goed voor het klimaat

Maar hoe helpt een wadi het klimaat dan precies? Allereerst door een plekje te vinden voor regenwater, zodat het niet het riool in hoeft te gaan. Hierdoor kan de waterzuivering beter werken. Een wadi draagt bij aan minder droogte, hitte en wateroverlast. Ook nodigt zo’n tijdelijk watertje insecten en waterdieren uit om even langs te komen.

Soorten

Je kunt alle kanten op met een wadi. Er zijn wadi’s die bijna niet opvallen omdat het een grasveld is dat iets lager ligt dan de omgeving. Maar je kunt ook een wat diepere wadi met een mooie vorm maken, of de wadi inzaaien met bloemen of er waterbestendige planten in zetten. Als ondergrond is zand geschikt maar je kan het ook aanleggen met een grindlaag op de bodem. De omgeving van de wadi kun je zo inrichten dat het water naar de wadi toe kan stromen bij regen, bijvoorbeeld door het water van de bestrating naar het groen te laten stromen.

 

AAN DE SLAG

Wil je aan de slag en zelf een wadi aanleggen? Als je een grotere tuin hebt, is dit een mooie manier om bij te dragen aan het klimaat. Je kunt zo helpen om verdroging en wateroverlast te voorkomen. Je kunt een laagte in de tuin aanleggen, en bijvoorbeeld de regenpijp van het dak hier naartoe leiden. Let op: niet elke tuin is hiervoor geschikt. Controleer het door een aantal gaten van zo’n 30 centimeter diep te graven, vul die gaten met water en wacht even af. Als het water binnen 15 minuten wegloopt, kun je een wadi aanleggen. Duurt het langer dan een uur? Dan is een wadi niet verstandig. Dan duurt het te lang voor het water om weg te lopen.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud