Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Maak je tuin schoon zonder gif

Maak je tuin schoon zonder gif

Weet je dat je zonder gif meer leven in je tuin krijgt? Gif werkt niet alleen tegen ongewenste planten en dieren. Het is ook heel slecht voor bijen, insecten en vogels én mensen. Tuinier dus het liefst gifvrij, dat is beter voor jezelf en het milieu.

STOEP REINIGEN

Wil je je stoep goed reinigen? Maak het dan schoon met kokend heet water of gebruik zand.

VERHARDING

Richt je tuin slim in door niet te veel stenen te leggen. Gebruik knoflook of pepermuntblad om bladluizen en rupsen te verjagen. Wil je van je slakken af? Plant geraniums, viooltjes of geurende kruiden. En wist je dat vogels en egels de natuurlijke vijanden van slakken zijn? Maak een fijne plek voor ze door veel beschutte plekjes van planten te maken.

AFWISSELING IN BEPLANTING

Zorg voor afwisseling in je beplanting. Hoe meer soorten, hoe beter. En kies voor planten die tegen een stootje kunnen: zowel in een droge zomer als een natte winter. Stichting Steenbreek heeft een mooi overzicht van de 10 planten die het beste tegen droogte kunnen.

AAN DE SLAG

Probeer eens zonder gif je tuin schoon te maken. Kokend heet water helpt bijvoorbeeld goed om een stoep mee te reinigen. Op naar verschillende soorten planten om je tuin mee in te richten? Kijk op Google (prijzen kunnen verschillen) of in je plaatselijke tuincentrum.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud