Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Plaats planten op het balkon

Plaats planten op het balkon

Last van warmte op je balkon? Je bent niet de enige, hoor! Een balkon is vaak klein en omringd door muren. Door de steeds warmere zomers wordt het juist daar extra snel warm. Wil je daar iets aan doen? Plaats meer planten op je balkon of dakterras! Goed tegen de warmte én voor het milieu.

Een groen balkon kan zorgen voor schaduw en verkoeling en biedt voedsel en een schuilplaats voor insecten. Ook als je weinig ruimte hebt zijn er veel mogelijkheden. Kleine klimplanten kunnen vanuit een pot op een balkon groeien. Dit geldt voor klimrozen, maar ook voor erwten en bessen. Klimplanten kunnen in een combinatie met een overkapping voor extra veel schaduw zorgen. Door je muren of balkonhekken met een druivenstruik, kamperfoelie of klimop te laten begroeien, maak je een groene omgeving voor dieren, die zich er kunnen voeden met de nectar of er kunnen schuilen.

PLANTEN STAPELEN

Er zijn veel leuke manieren om naast klimplanten je balkon groener te maken. Vaak is er niet veel ruimte. Een mogelijkheid is dan om planten te stapelen. Bijvoorbeeld door potten aan een pallet of rek te hangen. Ook zijn er veel verschillende bakken die je aan balkonrelingen kunt bevestigen. 

MINIGROENTES

Leuk, leerzaam en goed voor de portemonnee. Minigroentes zijn ideaal om te moestuinieren op je balkon of dakterras. Denk aan kruiden zoals munt of bieslook, die zet je eenvoudig in potjes. Heb je iets meer ruimte? Maak dan bakken waarin je wortels, rucola, pluksla of veldsla. Met een wormenbak kun je zelfs je eigen compost verwerken op je balkon. Hoe gaaf is dat!

AAN DE SLAG

Wil je je balkon vergroenen? Dat kun je prima zelf en hoeft niet meer dan een paar tientjes te kosten. Praktisch elke tuinwinkel bij je in de buurt kan je vooruit helpen.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud