Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Tips > Schilder je huis licht

Schilder je huis licht

Wit weerkaatst zonlicht. Het is dus logisch dat als je je huis wit of in een lichte kleur verft de zon erop reflecteert, waardoor het minder warm in je huis wordt. Wees je er wel bewust van dat je je huis niet zomaar in elke kleur kunt schilderen. Je hebt te maken met een welstandscommissie en misschien zijn hierover zelfs afspraken gemaakt in je koopcontract. Wil je hiermee aan de slag? Overleg dan eerst even met je gemeente. Kies ook de juiste verf, eentje die ademt zodat je vochtproblemen en schade aan je gevel voorkomt.

Kiezen voor lichte stenen in je straat is ook beter dan donkere, maar het beste is om helemaal geen stenen te gebruiken! Groene oppervlaktes warmen minder op en zijn veel beter voor het milieu.

FOLIES OF TEGELS

Voor daken zijn er witte tegels van kunststof verkrijgbaar. Dakpannen en metalen- en kunststofplaten kunnen van een speciale beschermlaag voorzien worden. Bij gevels zorgen lichte kleuren verf voor minder opwarming van de gevel. Ook op een zuidgevel gaat schilderwerk dat licht van kleur is langer mee. In plaats van een licht of wit dak, kun je ook kiezen voor een groen dak. Dat betekent dat er gras en planten op je dak groeien. Dit warmt minder op: een groen dak wordt op hete dagen niet warmer dan 30 graden.

AAN DE SLAG

Zoek op Google naar witte kunststof tegels voor je dak, lichte kleuren verf voor je gevel en de mogelijkheden voor een groen dak. Als je vragen hebt, kun je die altijd stellen bij de woon- of tuinwinkel. Soms is het best lastig om een keuze te maken: laat je gewoon informeren!

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud