Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Verhalen > Ada

Ada

Tegeltjes zijn zo kil

Stenen in de tuin. Voor de een is het gemak, voor de ander schoonheid. Goed voor het milieu is het niet echt. Dan is het beter om vol voor groen te gaan: gras, bloemen en struiken. Dat is niet alleen goed voor dieren en insecten maar ook voor het regenwater bijvoorbeeld. “Als het regent dan zakt het water goed weg in de grond,” vertelt Ada in haar achtertuin, waar ze écht voor groen is gegaan. “Dat heb je niet als je stenen in de tuin hebt. Het water kan nu ergens heen.”

Waarom groen in de tuin?

Ada vertelt dat bijen en vlinders het lastig hebben, zeker in Nederland. Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt zelfs de helft te gaan verdwijnen. Een direct gevolg van grootschalige landbouw, verstedelijking en de strakkere (kalere) bewerking van openbaar groen. Daarom poot Ada ook veel bloembollen zelf. “Een groene tuin met bloeiende planten, daar komen beestjes op af.” Ook beschutting is belangrijk voor koudbloedige insecten en vlinders om te onder te schuilen en zo te overleven.

Het bijhouden van de tuin is niet veel werk en ook goed voor de lichaamsbeweging. Heel goed voor de lichaamsbeweging zelfs: tuinieren komt door de variatie aan beweging overeen met een avond in de sportschool. Twee keer in het jaar knipt Ada de heg, daar is ze dan zo’n anderhalf tot twee uur mee bezig. “Zomers heb je iets meer werk. Eén keer in de week grasmaaien, bloemen water geven. Onkruid weghalen. Dat is het eigenlijk.” Ada heeft ook een regenton. Een regenton helpt om water opnieuw te gebruiken. Je kunt dat water bijvoorbeeld gebruiken om de planten mee te wateren of je auto te wassen. Ada: “Ook gooien we waswater van de groenten in de tuin weg. Dat je het toch allemaal een beetje goed gebruikt. Het kookvocht van de aardappels verdelgt de algen.”

Denk ook in jouw achtertuin aan het klimaat

Ada kijkt naar haar achtertuin. Ze zegt: “Haal gewoon een paar tegels uit de tuin. Maak het wat groener. Plant wat bloemetjes, bolletjes voor de beesten. Dan is iedereen gelukkig.” Hoe doe je dat? Kijk naar de volgende tips.

  • Haal een paar tegels uit je tuin en plant groen en bloemen
  • Plaats een regenton en hergebruik het regenwater voor klusjes in en rondom het huis
  • Zorg voor veel overdekking en schaduwplekken zodat dieren en insecten zich veilig voelen
  • Kies voor winterharde planten
  • Denk erover na om een groen dak te plaatsen