Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Verhalen > Alain

Alain

Het water geven we terug aan de natuur

Alain heeft een prachtige wadi tuin. Een wadi is een verlaagd gedeelte van je tuin dat tijdens een regenbui met regenwater van het dak gevuld wordt via een open gootje. De wadi vangt het water tijdelijk op waarna het langzaam in de bodem wegzakt. Bij mooi weer staat de wadi droog.

Waarom een wadi tuin?

Een wadi draagt bij aan minder droogte, hitte en wateroverlast. Ook nodigt zo’n tijdelijk watertje insecten en waterdieren uit om even langs te komen. Alain is erg tevreden met zijn wadi tuin. “Het mooiste van een wadi is, als het hard regent. Het eerste wat ik dan doe is naar buiten lopen en dan zie ik het water door de goot lopen en in de tuin stromen. Uiteindelijk vult zich dat tot een mooi vijvertje. Het is gewoon een prachtig gezicht als je dat ziet!  En dat geeft veel voldoening, ook omdat je het water weer terug geeft aan de natuur en dat is wat je wil.”

Zelf aan de slag met een wadi tuin

Wil je ook een wadi tuin? Alain legt uit: “ Het water koppel je af van je regenafvoer. En dat loopt dan gewoon de tuin in. Je maakt een verdieping in je tuin, daar laat je het water in lopen. Je zet er allemaal planten in die tegen water kunnen. Eigenlijk heb je dan een soort tijdelijk vijvertje en ook een wateropvang voor het water in je tuin.”

Niet iedere tuin is geschikt. Controleer het door een aantal gaten van zo’n 30 centimeter diep te graven, vul die gaten en wacht even af. Als het water binnen 15 minuten wegloopt, kun je een wadi aanleggen. Duurt het langer dan een uur? Dan is een wadi niet verstandig en duurt het te lang voordat het water wegloopt.