Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Weet van Water is een samenwerking tussen Waterschap Rijn en IJssel en gemeenten.
Kies je gemeente
Aalten
Berkelland
Bronckhorst
Doesburg
Doetinchem
Duiven
Lochem
Montferland
Oost Gelre
Oude IJsselstreek
Overige gemeenten
Rheden
Rozendaal
Westervoort
Winterswijk
Zevenaar
Zutphen
Home > Verhalen > Carmen

Carmen

Een groen dak is mooi én duurzaam

Een groen dak. Het ziet er misschien mooi uit, maar wat doet het nou precies voor het klimaat? Hoe werkt het precies? Wat is het voordeel en is het duur om aan te leggen? We vroegen het aan Carmen: “Een groen dak zorgt ervoor dat je de warmte in de zomer buiten houdt, in de winter houd je het juist binnen!”

Wat is een groen dak?

Groene daken (of vegetatiedaken) zijn platte of hellende daken met begroeiing. Daarop geen dakpannen of bitumen, maar vetplanten zoals sedum, kruiden, mos en/of gras. Begroeiing waarvoor weinig onderhoud nodig is. Het dak van Carmen wordt momenteel aangelegd. “Voor mij dient het als een verlengde van de groene tuin. Het houdt het water langer vast en je dak gaat er langer van mee,” zegt ze. En dat klopt. Een normaal ‘plat dak’ met bitumen gaat 15 tot 30 jaar mee. Een groen dak verdubbelt die levensduur. 

Wat zijn de voordelen van een groen dak? 

Een groen dak kent veel voordelen. Je dak heeft een betere isolatie waardoor je minder stookkosten hebt. Maar uiteindelijk leg je een groen dak niet alleen aan voor je portemonnee; je helpt het klimaat een handje. Zo draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit en houdt het water vast. Bovendien voelen veel mensen zich prettig in een groene omgeving. De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Verkoeling
  • Langere levensduur van het dak
  • Waardeverhoging van je woning
  • Filtering van giftige stoffen, fijnstof en CO2
  • Toename van biodiversiteit

Tips als je zelf een groen dak wil leggen

“Een groen dak kun je makkelijk zelf aanleggen, hoor,” zegt Carmen. “Maar ik sta al te wiebelen op een keukentrapje, dus ik heb het uitbesteed. Zoals je kunt zien.” Ben je net als Carmen geen doorgewinterde klusser dan zijn er diverse professionele organisaties die je kunnen helpen. Even googlen en je vindt ze; de prijzen variëren dus laat je goed informeren. Carmen geeft nog wel een tip: “Laat je dak van tevoren wel testen of het geschikt is voor vergroening. Niet alle daken kunnen het verdragen om zo’n groene laag er bovenop te krijgen.” Daarna kun je aan de slag.

Ook een groen dak?

Doe als Carmen, leg ook een groen dak op je schuurtje, berging of huis. Het isoleert je dak, je dak gaat langer mee, je houdt water vast, je draagt bij aan een groene omgeving én het ziet er superleuk uit! Ga ermee aan de slag en informeer bij jouw gemeente of er ook een subsidie voor beschikbaar is.

Naast je dak kun je er ook voor kiezen om je muren te vergroenen. Klik hier om daar meer over te leren.

Bekijk hieronder het filmpje van Carmen: