Kevin heeft zijn regenwater afgekoppeld. Dat is niet moeilijk, je moet alleen even kijken naar wat de mogelijkheden voor jouw tuin zijn. Kijk goed naar de bodemsoort, het terrein en hoe de afvoer van het regenwater bij je thuis geregeld is. Zodra je die informatie hebt kun je aan de slag. Regenwater afkoppelen is goed voor het klimaat, daarbij kun je in sommige gemeentes een subsidie krijgen. “Wij zijn gaan afkoppelen omdat het grondwater in Nederland aan het zakken is,” legt Kevin uit in zijn huiskamer in Doetinchem. “Wij vinden het belangrijk dat dat op peil blijft. Op deze manier dragen wij in ieder geval ons steentje bij.”
Waarom regenwater afkoppelen?
Al het regenwater dat nu op de daken valt komt in het riool terecht. “Dat is eigenlijk heel zonde,” zegt Kevin. “Het is beter om regenwater apart te houden van het water in het riool, vooral om uitdroging van de bodem te vermijden.” Als regenwater zich mengt met het afvalwater in het riool wordt dat water verdunt, zo vermindert het rendement van het waterzuiveringsproces. Het kost energie, en dat is slecht voor het milieu. Kevin heeft daarom een regenton aangeschaft: “We dachten: dan vangen we ook nog wat regenwater op.” Het water dat in die regenton komt gebruikt hij bijvoorbeeld om de bloemen water te geven en de auto te wassen.
Kevin: “We hebben de regenpijp onderaan afgezaagd en afgedopt. Je hebt een knietje (een buis in een hoek) nodig van de buisdikte van je regenwaterafvoer en een stukje om te verlengen waar jij het regenwater heen wilt laten lopen. We laten op dit moment het regenwater op het gras lopen.” Zo krijgt het gras genoeg water als het regent, en zakt het weer de grond in. De drie extreem droge zomers van 2018, 2019 en 2020 heeft veel natuurschade aangericht. De effecten van die droogte hebben problemen opgeleverd, bijvoorbeeld de structurele verlaging van het grondwaterpeil. Kevin: “Door de droge zomers van tegenwoordig heeft de aarde gewoon wat meer vocht nodig.”
Zelf aan de slag met afkoppelen
- Denk na over het aanschaffen van een houten of kunststof regenton
- Koop een ton met een deksel om muggen op afstand te houden
- Plaats een panty onderaan de regenpijp om bladeren en takken erbuiten te houden
- Koppel je regenwater af, daarbij maak je (vaak) aanspraak op subsidie
- Laat een loodgieter naar je dakgoten kijken
- Hergebruik het water in je regenton voor klusjes in en om het huis